tiistai 16. joulukuuta 2014

Rakkaus isänmaahan, mitä se on?

Jäin hetkeksi miettimään tätä twiittiä:


Meitä on moneksi, mutta tärkein kokoomuslaisia yhdistävä tekijä on rakkaus isänmaahan. Usko siihen, että työ Suomen puolesta on arvokasta.


Mitä siinä oikeastaan sanotaan ja mitä jätetään sanomatta? Miksi?

Twiitissä puhutaan meistä. Sanalla mutta alkavasta lauseesta voi päätellä, että Meitä on moneksi -lauseen me viittaa kokoomuslaisiin. Tosin tässä ei oteta kantaa siihen, tarkoitetaanko kokoomuslaisilla puolueen jäseniä vai myös muita kannattajia.

Ehkä kokoomuslaisilla tarkoitetaan suostuttelevasti peräti mahdollisimman monia suomalaisia? Sanotaanhan twiitissä, että tärkein kokoomuslaisia yhdistävä tekijä on rakkaus isänmaahan.

Aika moni suomalainen on tämän perusteella kokoomuslainen. Kaikki isänmaata rakastavat siis äänestämään kokoomusta!

Toisaalta: aika moni ruotsalainen ja vaikkapa venäläinenkin tosin on tämän perusteella kokoomuslainen. Isänmaa on nyt monien kielessä ja mielessä. Kaikki haluavat siitä osansa. Isänmaa on sellainen täky, jonka avulla kalastetut äänet kelpaavat nyt puolueelle kuin puolueelle.

Ettei vain joissakin puolueissa ajatella, että käsite, johon termillä isänmaa viitataan, on perinteisesti heidän omaisuuttaan? Heidän hallinnoitavissaan ja oikealla tavalla määriteltävissään? Jotenkin pelottava ajatus. Isänmaan omimisesta ja väärinkäytöstä on menneisyydestä monia karmaisevia esimerkkejä.

Twiitin toinen virke on arvoituksellinen: Usko siihen, että työ Suomen puolesta on arvokasta. Avoimeksi jää, selittääkö tämä edeltävää lauseketta rakkaus isänmaahan. Sanoo siis toisin sanoin sen, mikä on tärkein kokoomuslaisia yhdistävä tekijä? Näin tämä varmaankin on tulkittava, koska ensimmäisessä virkkeessä puhutaan vain yhdestä tekijästä, tärkeimmästä.

Miksi tällainen twiitti juuri nyt isoine sanoineen isänmaa, rakkaus, usko? Yksi helpohko vastaus on tämä: Ollaan taas tanakasti taistojen tiellä. Vaalitaisto tietysti. Venäjä-mittelöt. Hallituksen ja opposition kähnäily. Puolueiden keskinäinen nokkapokka. Poliitikkojen omat missiot. Kisa mediahuomiosta, julkisuudesta. Ja niin edelleen.

Meitä tosiaankin on moneksi. Joskus sanottiin myös, että meitä on moneen junaan. Osa jää asemallekin. Sinne ei nyt vaalimatkan alkumetreillä haluta jäädä. Ei kokoomuskaan halua. Seuraavan junan aikataulusta ei nimittäin ole varmaa tietoa. Tulleeko edes? Mänj jo?

 

1 kommentti:

Ilkka Lundberg kirjoitti...

Asiaa alusta alkaen. Lopun riemukkaista VR-vertauksista oli unohtunut "Osa seuraa resiinalla perässä" :)